ubezpieczenia

Temat: Ziarna kakaowca
A mnie się udało znaleźć coś takiego:

Ziarno kakaowe poddaje się fermentacji i suszeniu. W trakcie fermentacji zachodzą procesy, których efektem jest zminimalizowanie gorzkiego i cierpkiego smaku. Po fermentacji ziarno suszy się, a więc zawartość wody spada z 38 % do 7 %. Wysuszone i przefermentowane ziarno zawiera :
- 6 % - 8 % wody
- 50 % - 58 % tłuszczu
- 13 % białka
- 3 % błonnika
- 3 % soli mineralnych
Jądro ziarna kakaowego stanowi 88 %, łuska 12 %
Źródło: davidicke.pl/forum/viewtopic.php?t=2146



Temat: Marynowane/peklowane jaja

A z "kuchennych" tematów apropos Dysku, najlepszy był przepis na ankh-morporskką czekoladę ze "Złodzieja czasu".
z wyzej wspomnianego cytujac:
Mieszkańcy Ankh-Morpork, jak twierdziła Gildia Cukierników, byli krzepkimi, rzeczowymi ludźmi, którzy nie lubią czekolady nadziewanej likierem kakaowym, z pewnością całkiem niepodobnymi do tych zniewieściałych, wymuskanych cudzoziemców, którzy do wszystkiego dodają śmietanki. W rzeczywistości wolą czekoladę wyprodukowaną głównie z mleka, cukru, łoju, kopyt, warg, różnych wyciśniętych składników, szczurzych odchodów, tynku, much, wosku, kawałków drzewa, włosów, płótna, pająków i sproszkowanych łusek kakaowych. Co oznaczało, że według norm żywnościowych wielkich centrów czekoladowych w Borogrovii i Quirmie, ankhmorporska czekolada była formalnie klasyfikowana jako ser, a tylko dlatego, że miała niewłaściwy kolor, unikała zakwalifikowania jako zaprawa do kafelków.

Źródło: pratchett.pl/forum/viewtopic.php?t=94


Temat: padokowe rozrywki - pilki dmuchane, gałęzie i inne cuda
Ushia a doczytałas że "zmodyfikowany" i "własnej roboty"?

Poza tym lukier też własnej roboty, i nie widze w tym nic złego, bowiem cukru rozumiem że nigdy koniowi nie dawałaś,tak? Pewnie nie, skoro tak robia tylko laicy... A piekłaś kiedyś ciasteczka własnej roboty? Jeśli tak, co tam było? A suchy chleb kiedyś zdarzyło Ci sie dać?

Wybacz, ale dając cukierki dla konia masz pewność co tam jest? A ciesteczka? A paszę granulowaną? Pewnie tak, na pewno masz... nie narazisz się na takie "kwiatki"...

A wyobraź sobie, że ja mam pewność to tam w tych pierniczkach było, i nie było tam nic, co by mogło mu zaszkodzić. A czekolada... dostawał kiedyś poprodukcyje "odpadki" po produkcji kakao, czyli łuskę o kakaowym aromacie (właścicel mu podawał w ramach łakocia i urozmaicenia) i wyobraź sobie,że nie dość że nigdy sie nie rozchorował, to jeszcze mu smakowało. No i wracając do czekolady, czytałaś może, kilka kostek czekolady może być nawet wskazane, dobrze dac np. przed jakimis małymi zawodami...ale lepiej dać cząstke pomarańczy bo czekolada zawiera substancje pochodne niektórym zakaznym z listy tkz. "B" i to by było oszukiwanie (choć nie pamiętam jak sie ta pochodna nazywa,ale moge sprawdzić).... A banany mają dużo magnezu, i taki "koniarz wykazujący sie laictwem" jak ja, podawał swojemu koniowi zarówno banany, jak i pomarańcze...

Powiem więcej - wyobraź sobie - że NIGDY nie kolkował ani nie miał problemów z żołądkiem/trawieniem. Dziwne,prawda? Skoro raz do roku dostawał wypiek własnej roboty w postaci polukrowanych pierniczków...
Źródło: voltahorse.pl/forum/viewtopic.php?t=9161


Temat: DZIEŃ KOBIET
" />
">A nie wystarczy czekolada czekoladopodobna? :bigrazz

E, tam, ja wolę łuski kakaowe (tak to się chyba nazywało, nie? . To dopiero był smak...


">Heh juz bym wolal kupic pierscionek dla dzieci (plastikowy za 1zl.) przynajmniej bedzie go miala na dluzej

Za 1zł? Idealista...
Źródło: thief-forum.ehost.pl/viewtopic.php?t=1145


Temat: Ally ale wcale nie McBeal ;)
Ally, wrzucam fotkę tych łusek kakaowych o których kiedyś Ci pisałam, niestety, żadnych info istotnych dla dukanujących nie ma na opakowaniu!
Źródło: forum.dieta-dukan.pl/viewtopic.php?t=257


Temat: Łuska nasion kakaowca - gdzie kupić??? POMOCY!!
" />Witajcie ogrodnicy
Gdzie kupić łuskę nasion kakaowca (najchętniej w Łodzi) i jak ją najlepiej stosować.
Słyszałem, że polana wodą się skleja i tworzy skorupę ściółkującą.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
Źródło: forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4831


Temat: Dieta zgodna z grupą krwi
" />?A?

CZEKOLADA

Neutralna dla grupy krwi A, AB, B, 0, czyli dla wszystkich!!!!!

D?Adamo w zaleceniach dietetycznych dla grupy A, poleca traktować czekoladę, jak ?przyprawę?, a więc zaleca umiar. Kierując się zdrowym rozsądkiem, sami określmy, jaka jej ilość jest dla nas ilością przyprawową.

Pozytywny wpływ gorzkiej (tylko!!!!!) czekolady:

Gorzka czekolada zwiększa naszą odporność, przeciwdziała zakrzepom i zatorom. Chroni przed chorobami serca. Ale warto pamiętać, że te wszystkie właściwości posiada jedynie gorzka czekolada, spożywana raz dziennie (pół tabliczki). Do innych zalet słodkiego przysmaku należą - ochrona przed nowotworami, pozytywny wpływ na rozwój płodu oraz nastrój kobiet w ciąży, niwelowanie objawów napięcia przedmiesiączkowego.*

Za nasze dobre samopoczucie odpowiada serotonina, zwana potocznie ?hormonem szczęścia?. Serotonina - neuroprzekaźnik reguluje procesy psychiczne (radość, ból, lęk) i tym samym silnie wpływa na nasz nastrój - działa relaksująco i uspokajająco, pozwala też zredukować stres i uczucie napięcia. Produkcję serotoniny możemy regulować odpowiednim doborem składników odżywczych ? wśród ?rozweselaczy? znajdują się między innymi produkty o dużej zawartości węglowodanów, jak pieczywo, zboża i makarony oraz te bogate w białko.

Zawartość czekolady
Węglowodany: są podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu (zwłaszcza dla mózgu).
Magnez: wspomaga przewodnictwo komórek nerwowych i procesy trawienne, buduje zęby i kości.
Tłuszcz roślinny: obniża poziom "złego cholesterolu".
Żelazo: niezbędne jest do produkcji czerwonych krwinek, rozprowadza tlen po całym organizmie.
Cynk i selen: podnoszą poziom endorfin, substancji redukujących poziom stresu.
Teobromina: pobudza pracę nerek, stymuluje ośrodkowy układ nerwowy.
Fenyloetyloamina: jedna z endorfin.
Wapń i białko: stanowią budulec kości, wzmacniają układ odpornościowy.
Flawonoidy: zwiększają odporność na infekcje, regulują właściwe napięcie mięśni i naczyń krwionośnych.
Oprócz tego czekolada zawiera witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy i kofeinę.

Czekolada zmniejsza ryzyko zawału serca - PRAWDA
Zbadano, że już kilka kostek czekolady dziennie sprawia, że płytki krwi wykazują mniejszą tendencję do zlepiania się, co zapobiega zakrzepom.

Czekolada niszczy szkliwo - FAŁSZ
Czekolada rozpuszcza się, ma więc krótko kontakt z zębami. Wiele jej gatunków zawiera mało cukru, a to on, a nie kakao, powoduje próchnicę. W Japonii odkryto, że łuska ziarna kakaowca zawiera substancję, która niszczy bakterie powodujące próchnicę. Prace nad pastą z ziaren kakaowca trwają.

Czekolada ma właściwości przeciwkaszlowe - PRAWDA
Ostatnio naukowcy odkryli, że znajdujący się w ziarnach kakaowca alkaloid o nazwie teobromina skuteczniej hamuje kaszel niż stosowana do tej pory kodeina. W dodatku wywołuje mniej efektów ubocznych i nie powoduje ospałości.

Ile można zjeść czekolady?
Według badań dawka lecznicza to 30 gramów czekolady dziennie. Z medycznego punktu widzenia najzdrowsza jest czekolada gorzka, zawiera bowiem najmniej cukru, z najwięcej kakao. Dietetycy polecają też czekoladę z orzechami lub owocami, dostarczają za jednym zamachem więcej tłuszczów roślinnych i antyoksydantów. Czekoladę należy jeść najlepiej po ciężkostrawnym posiłku. Filiżanka kawy z kilkoma kostkami czekolady zwiększa wydzielanie żółci, niezbędnej do strawienia tłuszczy, z zawarty w czekoladzie cukier przyspiesza jego spalanie**

Właściwości czekolady, doceniane od lat, cieszą się powodzeniem w kosmetyce. Jej właściwości nawilżające, przeciwutleniające, a nawet wyszczuplające wykorzystywane są w zabiegach/masażach, które przeciwdziałają starzeniu się skóry.

Czekoladę stosuje się również jako dodatek do mydeł naturalnych. O ile jedzenie słodyczy przyczynia się do tycia, o tyle aromatyczna kąpiel z mydłem czekoladowym przynosi odprężenie, a nawet zadowolenie i na pewno nie tuczy.***


*http://kobieta.wp.pl/kat,26297,wid,8553690,wiadomosc.html?P%5Bpage%5D=2
**http://www.kobietaintymna.atupartner.pl/zdrowie/czekolada.html

***http://vitalia.pl//artykul68_Slodka_pokusa.html&cookie=1


Witam wszystkich bardzo srdecznie!!

Monixa, mam nadzieję, że choć trochę przekonałam Cię do diety, nie taki diabeł straszny, jak go malują.
Dieta nie zaszkodzi "kobiecości", wręcz przeciwnie .

Krzysiu i wszystkie Krystyny, przyjmijcie najszczersze życzenia imieninowe!!!!!

Wszystkim życzę miłego popołudnia, może przy filiżance gorącej czekolady .

Dzisiaj już się pożegnam, goście za progiem.
Źródło: zdrowo.info.pl/forum/viewtopic.php?t=162